Често задавани въпроси

Разлика между ИП и аналогова система.

Аналогова система.
При тази системата записващото устройсвто улавя аналогов сингал от камерите чрез коаксиален кабел. Записващото у-во конвертира този сигнал в дигитален, компресира го и се записва върху хард диск монтиран в самото записващо устройство. Записите могат да бъдат постоянни или при засичане на движение. Те могат да бъдат прегледани чрез монитор, който може да се свърже към записващото у-во или чрез интернет. За по голяма сигурност може да се добави защита с парола, която предотвратява външни намеси на чужди и нежелателни лица.

ИП система.
При тази система всяка една камера улавя аналогов сигнал, но веднага го преобразува в цифров. След това този сигнал се прехвърля на записващото у-во по изградената ЛАН мрежа чрез UTP/FTP кабел. Записващото у-во, подобно на аналоговото, улавя сигнала от всяка една камера, компресира го, и след това го записва на хард диска. Основната разлика между двете системи, е че записите са дигитални, което позволява много по-голяма разделителна способност и по добро качество на картината.
За сега, инсталиране на аналогови камери, съчетани с DVR-и все още е по-евтиния и масов вариант за система за видеоанблюдение. Въпреки това, цените на IP камери и компоненти бързо се намаляват, което прави IP системите по-достъпни и желани.

Качество.
Аналоговите камери са ограничени и не могaт да предоставят голяма и по-добра резолюция. Резолюцията на ИП камерите може да бъде много по-висока (в пъти при това), което позволява по ясно изображение, когато обектите се движат, разпознаване на лица. 

По удобна и лесна инсталация
При готова и съществуваща ЛАН мрежа, никак не е трудно да се изгради ИП система за видеоанблюдение. При по-големи разстояния на кабела може да се сложи междинен суич, докато при аналоговата система кабел трябва да се прекара от всяка една камера до записващото у-во. При желание, след време може да се добави нова ИП камера към съществуващата система, като е нужно единствено да се пусне кабел от камерата до най-близкия суич.

Колко струва една система за видеонаблюдение ?
За съжаление точен отговор на този въпрос не може да бъде даден докато не се изясни нуждата и целта на дадената система. Всяка една сиситема се изгражда на базата на разстояние, площ, окабеляване и метраж на кабела и доста други фактори. Препоръчително е да се направи консултация, преди да правите каквито и да е заключения.

Защита от пренапрежение и гръм.
Използване на ЮПС и разклонител с допълнителна защита, които не само предпазват, но и позволяват на системата да работи при извънредно спиране на електричеството. Също така нестабилното напрежение не влияе добре на хард диска, като "скъсява живота" му в пъти, а повечето ЮПС-и имат вграден стабилизатор на напрежение. Издръжливостта на ЮПС-а е пряко свързан с консумацията на системата за видеонаблюдение. Например с колкото повече инфраред диоиди е оборудвана избраната камера и като цяло вашата система, толкова по-голяма е консумацията на енергия в режим "Нощ" и следователно по-бързо ще бъде изтощен ЮПС-а.
Не препоръчваме монтирането на камерите в/у метална повърхност. При такива условия, изолирайте основата на камерата.

Окабеляване.
Има 2 начина за окабеляване на аналогова система. Първия е с т.нар. готови кабели. Техните размери са фиксирани, като началото и края на всеки кабел е с фабрични букси. Единствения недостатък на използването на такива кабели е в случаите, когато е необходимо да преминава през отвори, които трябва да бъдат по-големи. Втория вид кабел е комбиниран коаксиален кабел със захранване. При него буксите се връзват след прокарване на кабела.
Окабеляването при ИП системата се осъществява чрез UTP/FTP кабел.

За колко време ще се съхраняват записите на записващото у-во?
Времето за което ще се съхраняват записите, зависи от качеството на картината и най-вече от големината на хард диска, който е монтиран в записващото у-во. Колкото е по голям хард диска, толкова повече записи ще има. 

Какво става след като се напълни целия капацитет на хард диска?
При запълване на капацитета зап у-во презаписва новите файлове в/у най-старите. Така постоянно ще има записи за определния период, за който позволява големината на хард диска.

От какво зависи записа при засичане на движение ? От камера или софтуер ?
Тази опция се контролира единстевно чрез софтуера на записващото у-во. Има няколко нива на чуствителност.

Отдалечен достъп и контрол на системата за видеонаблюдение.
Всяко едно записващо у-во може да бъде управлявано чрез Интернет. Преглед на записи, основни настройки, наблюдение на камерите в дадения момент и мн. други дейности които могат да бъдат извършвани. Нужно е само да бъде осигурен достъп на у-вото до интернет и няколко допълнителни настройки.

Има ли разлика в качеството на картината през деня и ноща?
Да, има. Нощно време камерите снимат черно-бяло, за това препоръчваме да се монтират ЛЕД прожектори в непосредствена близост до камерите.

Как да поддържаме системата си ?
Поддържане на вашата система за видеонаблюдение е от жизненоважно значение, за да се гарантира ефективността и нормалната работа на системата.
Най-лошия момент да разбереш, че системата не функционира правилно, е когато най-много се нуждаете от даден запис и него да го няма.
Ето няколко стъпки които ви препоръчваме да спазвате:

  • Почиствайте обективите на камерите си. 
  • Проверете всяка една от камерите. Най-удобния начин е преглеждането на записите, както през деня, така и вечерта. Уверете се, че инфраред диодите светят нощно време.
  • Преглед на записите. Проверете дали записите вървят по план на всяка една от камерите. Сверяване на дата и час.
  • Почистване на записващото у-во от прах. Веднъж на 6-7 месеца е препоръчилтелно да се направи такава профилактика на записващото у-во.