Информация за доставка

ДОСТАВКА
Доставката на поръчани стоки може да стане за цялата страна чрез куриерски фирми Еконт, Спиди, Интерлогистика и др, съгласно техните тарифи обявени на официалните им сайтове. При поръчки под 300 лв., доставката е за сметка на купувача. Чрез куриерска фирма Еконт, може да ползвате 20% отстъпка от техните тарифи.
За поръчки над 300лв предлагаме БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за цялата страна.
Поръчки направени през електронния магазин на ProCam се обработват всеки работен ден от 10:00 ч. до 16:00 ч. След като направите поръчка, на посочения от вас имейл ще получите обобщена информация, както и обаждане за да се провери валидността на поръчката и времето за получаване на доставката. Всяка поръчка направена от Вас, ще Ви бъде доставена до 2 работни дни от датата на потвърждаване на поръчката на посоченият от Вас адрес. Заявки, направени след 15:00 часа се изпълняват на следващият работен ден, разбира се при възможност поръчката може да бъде изпълнена и в същия ден.
Поръчки, направени в петък след обяд, събота, неделя или в почивен и празничен ден, ще бъдат обработени в първия работен ден след тях.
В случаите, в които е невъзможно да Ви бъде доставена поръчката поради липса на наличност на даден артикул, забавяне на пратката поради изчакване на нов внос или забавяне на доставката до нас от производителите на съответните продукти, Вие ще бъдете информирани чрез телефонен разговор или e-mail, като при възможност ще Ви бъдат предложени аналогични продукти с подобно качество и цена.
При промяна на цената на някои продукти от направената от Вас поръчка, ще бъдете уведомени, чрез телефонен разговор и заявката ще бъде изпълнена само в случай, че Вие сте съгласни с новите условия.
ПОРЪЧКИ
Понякога, въпреки усилията на ProCam екипа, е възможно да възникнат проблеми с вашата поръчка. Например:
   1. Някой от поръчаните продукти са изчерпани
   2. Грешно въведен адрес за доставка.
   3. Не получен превод/плащане, когато се използва банков превод. При тези случаи, ние се свързваме с Вас по телефона, за да Ви уведомим за проблема.
   4. Грешен телефон за връзка. Ще получите e-mail с молба да ни предоставите правилен телефонен номер, поради необходимостта от потвърждение на поръчката.

Гаранционното обслужване на продуктите от електронния магазин на ProCam, се извършва в сервиза на фирмата ни, посочен на съпътстващата стоката гаранционна карта.
Гаранцията е валидна само при спазване на всички технически изисквания за монтаж и експлоатация и е съобразена с условията на производителя. 
Може да получите отказ за гаранционен сервиз ако не са спазени всички условия за поемане на гаранция. 

ЦЕНИ, ПРОМОЦИИ
Всички цени на продуктите са с включен ДДС.
ProCam периодично прави специални отстъпки и промоционални кампании в полза на клиентите си: 
 - отстъпки за редовни клиенти и големи поръчки;
 - намаления на определен продукт или серия продукти;
 - подаръци в томболи и игри;
 - големи отстъпки за представители;
За целта е нужно да се регистрирате в сайта ни, като по този начин ще получите специални ценови условия, възможност да пазарувате по-бързо, да следите състоянието и историята на поръчките си.

НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ
1. По банков път - ако изберете този начин, след като направите поръчка през уеб сайта, ще Ви бъде издадена ПРОФОРМА ФАКТУРА на основание на която ще можете извършите плащане. След потвърждение от страна на банката, че сме получили превода, ПОРЪЧКАТА ви ще бъде изпълнена.
2. С куриерска услуга с наложен платеж - плащане при доставката. Така ще можете да заплатите стойността на ПОРЪЧКАТА след като избраният от вас куриер я достави.
3. Плащане на място, в някои от магазините ни.